NT’de Kümeleme Yapmak Çok Mu Zor?

Yazan: Tarık Aktas (aktasmurat2001@yahoo.com)

 

(Bu makalenin yazarı Tarık Aktaş önce öğrencim, sonra da çalışma arkadaşım oldu. Aşağıdaki makalede yer alan bilgiler Türkiye’de de, dünyada da ilk kez yayınlanıyor. Yararlanacağınızı umarım. Murat Yıldırımoğlu)

 

 

Microsoft Cluster Server (MSCS- Microsoft Küme Sunucusu), uygun maliyetle  mükemmel bir Windows NT sistem kullanabilirliği  (availability) sunabilir.

 

İşimiz 7 gün 24 saat Non-Stop bir sistem gerektiriyorsa ya da yılda birkaç saatlik bile olsa devre dışı kalmaya tahammülünüz yoksa MSCS sizin için uygun olabilir. Cluster, genelde HP, IBM ya da Compaq firmaların özel server bilgisayarları üzerine kurulur.

 

        Peki, hemen herkesin sahip olabileceği alet-edavatla, çok ucuza bir cluster kurmaya ne dersiniz? Evet diyorsanız aşağıdaki gibi bir donanım bu iş için yeterli:

 

 

a)    2 tane Pentium III-500 Noname PC

b)    1 tane SCSI 4 GB HDD

c)     2 Tane Tekram SCSI Card (390/F)

d)   2 Adet Network Kartı (3Com)

 

Markalar sizi yanıltmasın. Biz denemelerimizi bu konfigürasyonla yaptık ama benzer ürünler de iş görecektir.

 

Sistemimiz kısaca bu ama sistemin ana hatlarının daha iyi anlaşılabilmesi için  şöyle bir çizim daha uygun olacaktır.

 

 

 

 

 

 

 

 

                       

 

 

Şimdi kuruluma başlayabiliriz. Aşağıdaki adımları izleyelim.

 

a)    İlk once her iki sisteme de NT 4.0 Enterprise Version’u yükleyip minumum Service Pack (SP3) ‘e yükseltme yapılır. Tabii ki buradaki Node1 ve Node2 sunucularımızın birinin PDC, biri de BDC olarak kurulması faydalı olacaktır.

 

*   Hemen  yeri gelmişken şu konuya da değinmek istiyorum. NT Enterprise sürümü ile NT 4.0 (Normal sürüm) arasındaki tek fark NT 4.0’ın MSCS Service’nin desteklememesidir. Onun için biz Enterprise sürümünü kullanıyoruz.

 

b)    Her iki Node’ da SCSI Kart’ını ve Ethernet kartlarını taktıktan ve sürücülerini doğru     bir şekilde yüklediğimizden emin olduktan sonra işlemlerimiz donanım yönünden tamamlanmış sayılır. (Dikkat Node1 SCSI Card ID’si 6 Node2’de 7 olmalıdır.)

 

c)     Şimdi sıra MSCS Yazılımını yüklemeye geldi. Bunun için BDC sistemini (Node 2) Shutdown edip power düğmesinden tamamen kapatırız. Bu sistemimiz Node1 kurulana kadar uykuda kalmalıdır. Daha sonra onu da uykudan kaldıracağız.

 

d)    Node 1 sisteminin SCSI ID’sini ‘6’ yaptıktan sonra ‘T’ şeklindeki SCSI kablosunun bir ucunu Node 1’e, ortada ki ucunuda SCSI HDD takıp sistem bağlantılarını yaparız.

 

e)    Daha sonra sistem açıldıktan sonra Disk Administrator menüsü ile Ortak disk  (SCSI DİSK) üzerinde MSCS Service’nin loglarının tutulacağı 100-150 MB bir alanın açılması gerekir.     (Resim 1)

 

 

*   Dikkat ! Ortak diskin ilk bölümü hiçbir zaman  150 MB olmamalıdır. Yoksa Exchange Server programını hiçbir zaman kuramayız. Çünkü 5.5 Enterprise Exchange sürümü diskin ilk bölümüne kendisini kurmaya çalışıyor. (Buna müdahale etmemize kesinlikle izin vermiyor.) İlk bölümün 150 MB size olduğunu görünce de, diskte yeterince yer yok mesajı veriliyor. Exchange kurulmuyor. (SQL icin bu gecerli degil )

 

Onun için biz 4.3 GB’lık diskin ilk bölümünü (X) 2000 MB, ikinci bölümünü (Y) 2000 MB, ücüncü bölümünü (Z)  150 MB oluşturuyoruz. Bu Ortak Disk’i mutlaka NTFS format’ı ile biçimlendirmemiz gerekmektedir. Aksi halde FAT ile biçimlendirilmiş bölüme Cluster Service’i kurulamıyor.     (Resim 1)

 

      NOT:        40MB bir alanın Ortak Disk’te MSCS loglarını tutması için yeterli olduğu  varsayılmaktadır. Ama biz yine de günümüz teknolojisinde disk büyüklükleri sorun olmadığı için  150 MB  ayırıyoruz ki ilerde bir dar boğazla karşılaşmayalım )

 

f)         Şu an My Computer’den local disklerimize ulaştığımız gibi, Ortak disklerimize ulaşmamız gerekmektedir. Umarım siz de ulaşıyorsunuzdur.  Herşey şu ana kadar normal gidiyorsa MSCS yükleyebiliriz.

 

g)      Enterprise Cd-2’yi Cd-rom’a  koyduktan sonra Run’a gidip nhloader.exe yazıp enter’a basarız. Bu exe’yi çalıştırınca karşımıza setup ekranı gelecektir. Continue butonuna basıp devam ederiz.

 

h)      Burada karşımıza gelen menüde Microsoft Cluster Service seçip Start Installation Buton’una basarız.

 

i)         Karşımıza çıkan menüden Cd-rom daki I386 path’ni gösterip OK.tusuna basarız. Daha sonra Next, I Agree ve yine Next butonuna basarız.

 

j)        Karşımıza gelen menüden ‘Form a new cluster’ butonunu işaretleyip, yeni bir cluster oluşturmak istediğimizi söyleriz.

 

 

         

 

k)       Daha sonra bizden Cluster ismini girmemiz istenir.(ANKCLS)

 

l)         Bu aşamada, Önemini belirttiğimiz yer olan cluster loglarını Ortak diskte nerede saklayacağını, hangi bölüme kopyalayacağını belirtiyoruz.(150 MB size) (Buraya MSCS Directory’si oluşturup içerisinde log filelarını tutuyor.)

 

 

m)    Çıkan menude Domain’de yetkili bir kullanıcı hesabı ile hizmeti başlatması için Administrator kullanıcısı ve şifresi (password) girilir. Next tuşuna basılır.

 

n)      Gelen menüde Ortak Diskimizi ve var olan bölümlerimizi görüyoruz ve Next diyoruz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

m-)  Burada gelen menüye dikkat etmek gerekir. Mscs yükleneceği zaman Logların hangi bölümde                            tutulacağını belirtiyoruz. Biz burada 150 MB ‘Z’ bölümünü seçip Next Butonuna basıyoruz.

 

o)      Karsımıza çıkan menüde Microsoft Cluster Service’nin kendi aralarında (Node1 ve Node2 ) (Hayattamısın değilmisin?) diye haberleşebilmeleri için hangi seçeneklerimizi kullanacağımız sorulmaktadır. Bizim örneğimizde bilgisayarlarda bir tane  Ethernet kartı olduğu için  ‘Use for all Communications’ seçeneğini seçip bir Network Name olarak Cluster Kontrol diye isim veririz. Aslında bu işlem çift ethernet kartı ile de yapılabilir. Bir kart Lan’ı diğer kartta cluster servis’ini control edebilirdi. O zaman da  Use only for internal cluster communications seçeneğini seçmemiz gerekecekti. Bu seçenek network ve cluster yük devralmaları için optimum olacaktır.

 

 

ö) Daha sonra Next butonuna bastıktan sonra Bu cluster Kontrol mekanizması icin Bir sanal IP verilir ve her zaman oldugu gibi Next tusuna basılır.

 

 

 

p) Burada gelen menude karsımıza Finish butonu gelir sanki cluster dosyaları kopyalanmıs ve bitmis gibi gorunuyor. Ama ne enterasan ki aslında finish butonuna basınca dosyalar kopyalanmaya başlıyor ve kısa bir süre sonra da sistemimizi restart etmemiz isteniyor.

 

 

 

p)      MSCS Service şu an PDC sistemimize kurulmuş bulunmaktadır.. Acaba sistemimizde şu an  ne gibi değişiklikler oldu.

 

Hemen bir göz atalım:

 

1-    Service kısmına (cluster server) diye yeni bir service yüklendi. 

 

 

2-     Administratives Tools (Common) menüsünde Cluster Administrator diye bir tools oluştu. Bunu tıklayınca meşhur Cluster Yönetim ekranımız acılıyor..Bundan sonra bütün işlemlerimizi bu arayüzden kontrol ederiz.

 

                                     

 

                     3-     Sistem partition  icinde  …/Winnt/Cluster  diye dizin açıldı.

 

 

                                    

                   

 

 

Ne kadar güzel değil mi? Cluster yapımızı bu ekrandan kontrol ederiz. Buradan ayarlar yaparken temel kaynaklarımız

 

                               1-  Groups

2-  Resources Type

3-  Resource ‘dür.

Kısaca cluster uygulamaları bu yapışık üçüzle ayarlanır.

 

 

 

 

1- Node 1 sistemimiz şu an görüldüğü gibi Aktif (Up) halde, şimdi sıra hiçbir şeyden habersiz  Node 2      sistemimizi Aktif (Up) hale getirmeye geldi. Bu işlem biraz daha basit olacak  şimdi  BDC80 (Node 2) sistemimizi start  edelim.

 

q)      b-) Yukarıdaki gibi aynı şekilde Enterprise Cd-2’yi Cd-rom’a  koyduktan sonra Run’a gidip nhloader.exe yazıp, bu exe’yi çalıştırınca karşımıza setup ekranı gelecektir. Continue butonuna basıp devam ederiz.

 

r)        Burada karşımıza gelen menüde Microsoft Cluster Service seçip Start Installation Buton’una basarız.

 

s)       Karşımıza çıkan menüden Cd-rom daki I386 path’ni gösterip OK tuşuna basarız. Daha sonra Next, I Agree ve yine Next butonuna basarız.

 

t)        İşte burada karşımıza gelen menüde dikkat etmemiz gereken tek şey  ‘Join an existing cluster’ box’ını işaretlemektir. Böylece var olan bir cluster Node’una ekleyeceğimizi belirtiriz ve Next tuşuna basarız.

 

        

 

u)      Bizden Cluster Name’ini girmemiz istenir. (Enter the name of the cluster to join or from:ANKCLS) ve Next yine Next tusuna basarız.

 

v)       Çıkan menüde Domain’de yetkili bir kullanıcının adı ve şifresi girilir. Next ve Finish Buton’una basılır. Dosyaların kopyalanması bittikten sonra sistemin restart edilmesi gerekir. Şu an her şey tamam sistemimiz açılınca bakalım neler olacak.

 

 

 

           

 

w)      MSCS Service şu an BDC80 sistemimize kurulmuş bulunmaktadır. Acaba sistemimizde şu an  ne gibi değişiklikler oldu.

 

*   Aynı şekilde Service kısmına (Cluster Server) diye yeni bir hizmet yüklendi.

*   Administrative Tools (Common) menüsünde Cluster Administrator diye bir şık oluştu.

*   Sistem partition  içinde  …/Winnt/Cluster  diye dizin açıldı.

*   Network Neighborhood’a tıklayınca (Ankcls, Pdc80, Bdc80  ) sistemlerimizi görüyoruz. Ne güzel değil mi?

 

                     

 

 

 

Şu ana kadar herşey normal sıra şimdi iki sistemde de Cluster Administrator ekranını açmaya geldi bakalım orada ne gibi değişiklikler olmuş. Fark edebilecek miyiz?

 

    Evet ne güzel PDC80 ve BDC80 Node’larımız ANKCLS Cluster Service’i altında  bizlere Non-Stop  bir hizmet verebilmek için beraber sırt sırta dayanmış bulunmaktadırlar,

 

 

 

 

 

 

       Her şey gördüğünüz gibi ayakta güçlü bir platform oluşturdunuz ve böyle de kalmasını istiyorsunuz. Bunun yanı sıra , yanlış bir şey olduğunda hızla bir şekilde düzeltebilmemiz  gerekiyor. Kümelenmiş bir sunucuda donanım veya yazılım bakımını gerceklestirmemiz gerektiginde, sunucunun tüm kaynak gruplarını diger  sunucuya taşıyıp uygulama hizmetleri cevrim içi durumdayken bakım yapabilirsiniz.

 

       Bununla birlikte sistemleri ve Cluster üzerinde çalışan programları iyi ve kuvvetli bir yedekleme  (backup) yazılımı ile korunmalıdır. Bir Yedekleme (Backup) programından beklenen baslıca özellikler nelerdir? Bir yedekleme (backup) programı işlemini mümkün olduğunca en hızlı sürede bitirmesi, ihtiyaç duyulduğunda alınan yedekten çok kısa sürede geri dönmesidir. Bu işlemleri mümkün olduğunca az kartuş vb ortam kullanarak gerçekleştirmesi ve belki de hepsinden en önemlisi kullanıcı hatalarını minumuma indirerek güvenli olmasını sağlamasıdır.

 

   

      Kolay Gelsin.