Telnet Programını Kullanarak Exchange Sunucuya Erişim

 

Murat Yıldırımoğlu

 

Exchange sunucuya Telnet ile de erişilebilir.

 

Komut satırından “Telnet anamakina.anadolu.com  110” komutunu girerek Internetten ya da yerel alan ağından Exchange sunucuya erişebilirsiniz. Bu komutu girdiğinizde Şekil1’deki gibi bir ortamla karşılaşacaksınız:

 

Yukardaki mesaj POP3 sunucuya başarılı bir şekilde bağlandığınızı gösterir. Bu mesaj POP3 sunucunuzun çalıştığının da bir göstergesidir.

 

POP3 sunucusuna bağlandıktan sonra yapılması gereken şey sunucuya oturum açmaktır. Bunun için user ve pass  komutlarını kullanıyoruz.  Önce “user murat” komutunu verelim ve Enter tuşuna basalım. Şekil2 ile karşılaşırız.

 

Komutu verdik ama gördüğümüz şey yalnızca ikinci OK iletisi. Verdiğimiz komutu göremedik. Telnet, girilen harfleri tek tek karşı tarafa gönderir. Varsayılan olarak karşı tarafa gönderilen karakterler bizim konsolumuzda görüntülenmez. Bu da çok can sıkıcı bir şey. Neyseki Telnet’in bu davranışını değiştirebiliriz. Quit komutuyla buradan çıkalım, Telnet programını kapatalım ve komut satırından bu sefer yalnızca Telnet komutunu verelim. Bu durumda Telnet oturumuna gireceğiz. Oturumu açtıktan sonra da Set Local_echo komutunu verelim. Bu komut bundan sonraki Telnet oturumlarında karşı tarafa gönderilen karakterlerin konsolda da görüntülenmesini sağlayacaktır. Quit komutunu vererek çıkalım.

 

Şimdi “Telnet anamakina.anadolu.com  110” komutunu tekrar verelim. Artık verdiğimiz komutları konsolumuzda da göreceğiz: Şekil3

 

User komutundan sonra pass komutunu vererek oturumumuzu açalım (pass’den sonra bir boşluk bırakıp parolayı giriyoruz, Enter’a basıyoruz). Eğer doğru bilgileri girmişsek “User successfully logged on” şeklinde bir mesaj alacağız.

 

Şimdi posta kutumuzdaki mesajların listesini görmek için list komutunu verelim. Bu durumda mesajlar birden başlayarak numaralandırılmış bir şekilde listelenecektir: Şekil4

 

 

Herbir mesajın yanında mesajın büyüklüğünü de görebiliriz. Örneğin üçüncü mesaj 1595 Bayt büyüklüğünde.

 

Listelenen mesajlardan birisini okumak istiyorsak retr komutunu veriyoruz. Retr komutunun yanına okumak istediğimiz mesajın numarasını veriyoruz: Şekil5

Bu komuta karşılık aldığımız yanıtın anlaşılırlığının düşük olduğuna dikkat ediniz. Dikkat edilecek bir başka şey de mesajın HTML belgesi olarak saklanmasıdır. Modern e-posta yazılımları mesajların içeriğini artık HTML formatında tutmaktadırlar. Bu ekranda Türkçe karakterlerin görüntülenmesinde sorun olduğuna da dikkat ediniz. Yine de Subject kısmına baktığımızda mesajın konusu anlaşılabiliyor.

 

Dele komutunu kullanarak da istediğimiz bir mesajı silebiliriz. Örneğin “dele 3” komutu 3 nolu mesajı silecektir.

 

Telnet kullanımı mantıksız gelebilir. Ama ben bazı durumlarda Telnet’ten çok yararlanıyorum. Örneğin, bazen birisi büyük bir mesaj yollamış olabiliyor ve ISP’den bu mesaj bir türlü indirilemiyor. Bu mesaj alınamayınca ondan sonra gelen ve büyük olasılıkla küçük, sorunsuz olan mesajlar da alınamıyor. Bu türlü durumlarda Telnet ile posta sunucuma bağlanıyorum, mesajların listesini alıyorum, mesaj alımını tıkayan mesajı saptıyorum, retr komutunu vererek bu mesajın kimden geldiğini ve konusunun ne olduğunu anlamaya çalışıyorum. Eğer mesaj önemsizse (genelde öyle oluyor) dele komutuyla mesajı siliyorum. Sonra da Outlook ya da Outlook Express ile mesajlarımı tekrar almaya başlıyorum.