ADSL Nedir?

 

Fatih Yurttaş (fatih_yurttas@yahoo.com)  26/01/2006

 

2003 yılında ülkemizde kurulmaya başlanan ADSL santralleri son sürat büyümeye devam ediyor. 2004 yılında Ankara’daki toplam santral sayısı bir elin parmağını geçmeyecek kadar az iken şu anda DSL gitmez denilen çok sevgili murat hocamızın oturduğu Batıkent-Ostim bölgesinde bile toplam 12 tane adsl santrali bulunmaktadır. (2005 Aralık ayı itibarı ile.)

 

ADSL(Asymetric Digital Subscriber Line): Asimetrik Sayısal Abone Hattı. Açılımını merak edip de bakmayan yoktur heralde (Mehmet Ali Erbil dahi yarışmasında sordu, karşılığında araba verdi ama bilemediler tabi)

 

Burda önemle vurgulanması gereken iki başlık var.Asimetrik ve Sayısal.

 

Peki nedir Sayısal ???

 

Dial-Up bağlantıyla internette sürünmeyen yoktur heralde (önceden sörf diyorduk ama ADSL i gördükten sonra sürünmek tabiri daha uygun oluyor).

 

Dial up bağlantıda Telekom tarafından tahsis edilen normal telefon hatları üzerinden İnternete erişim yapabiliyoruz. Ülkemizde alt yapı olarak normal telefon hatları için yeteri sayıda PSTN santrali bulunmaktadır. Bu da Dial up internet erişimini kolaylaştırmaktadır. Ancak bakır tel üzerinde gerçekleşen iletişim her iki uç noktada bulunan modemlerin, analog sinyalleri bilgisayarın anlayabileceği sayısal sinyallere, bilgisayardan alınan sayısal sinyalleri analog sinyale çevirmesiyle gerçekleşiyor. Bu da aynı anda iletişim esnasında her iki uç noktada dört ayrı işin yapılması anlamına geliyor. ADSL de her iki uç noktada bulunan DSL modemler sayesinde sinyaller herhangi bir çevrime uğramaksızın sayısal olarak alınır ve gönderilir. Bu da mevcut hızın artması için başlıca nedendir. Ama ADSL’de normal ses görüşmelerinden çok daha büyük frekanslarda iletişim gerçekleştiği için santralle kullanıcı arasındaki mesafe arttıkça sinyallerin gürültüden etkilenme olasığı artacak, veri iletiminde datanın bozulması yada hattın sürekli olarak kopmasına neden olacaktır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Yukarıda bir adsl hizmetinin genel bir şeması çizilmiş durumda.Telefon sistemi tasarlanırken normalde sadece ses iletimi göz önüne alındığında, normal bir insanın sesinin 4000 Hertz’lik bir frekans aralığında çok fazla kayba uğramadan aktarılabileceği görülmüş ve telefon sistemi buna gore tasarlanmıştır. Ses sinyalleri  4 KHz lik aralık içerisinde olmalıdır. Bunu sağlamak için bu frekans bandının dışındaki frekanslar santralde filtrelenmekte yani yok olmaktadır. Dolayısıyla 4 KHz üzeri sinyallerin analog sinyal  çevirici özel cihazların (modem gibi )  kullanılmadan karşılanması mümkün olamayacağı ve bu cihazlarda da DSL sinyalleri karşılanamayacağı için DSLAM denilen santraller kurulmuştur.

 

DSLAM (Digital Subsciber Line Access Multiplexer): ADSL servis sağlayıcıları kullanıcıların hatlarından gelen bağlantıları biraraya getirip İnternete çıkarmak için DSLAM kullanırlar. Bir çeşit ağ cihazıdır ve bir tarafı güçlü bir internet omurgasına bağlıdır (ATM Omurgası). Statik, dinamik IP adresleme ve routing işlemlerini yapan da bu dslam lerdir. Türkiyede DSLAM santrallerinin üretici firmaları Alcatel ve NEC dir. Örneğin şu anda Türkiye’de en son kurulan santraller Alcatel firmasına ait A 7300 LTE XD  ve  A 7300 LTY XS santralleridir.

 

ADSL i anlatıp ATM teknolojisinden bahsetmemek mümkün değil.ancak ATM i ADSL’ye parantez olarak anlatmak, hakkını vermek için yeterli olmayacaktır.

 

 

Türkiye’de Adsl Servis sağlayıcılığı sadece Türk Telekom tarafından yapılmaktadır (haksız rekabet ama alternatifi yok). Her ne kadar Superonline, KOÇNET, TRNET, Birnet gibi ISS ler ADSL hizmeti sunduklarını söyleseler dahi bu servis sağlayıcılara ait ne bir  PSTN santrali ne de DSLAM ler bulunmaktadır. Bu işten para kazanıyorlar mı diye sorarsanız inanın sadece bu hizmeti vermedik dememek için bu işi yaptıklarını söyleyebiliriz.

 

Türk Telekom Adsl abonelik sistemini çok sistematik bir şekilde oluşturmaktadır. Öncelikle başvuru için türk telekomun sayfasını ziyaret edip bir santral kontrolünden geçmeniz gerekiyor(Call center’dan da sorulabilir).yani bulunduğunuz bölgede size hizmet verebilecek mesafede bir dslam varmı?(mesafe telekom kayıtlarında 3.1 km olarak geçiyor ama ne ilginçtir ki türkiyede 6.5 km mesafede abonelikler bulunmaktadır.para gelsin de 10 km ye bile hayır demezler). Kontrolden başarıyla geçmeniz yeterli olmamaktadır; bağlı bulunduğunuz santralde boş port olup olmadığına dair bilgi edinmeniz gerekmektedir. Başvurunun ve nüfusun yoğun yerlerde genel olarak yaşanan bir sıkıntıdır boş port mevzu.

 

Gerekli başvuru işlemleri tamamlandıktan sonra yine Telekom tarafında işler gayet seri bir şekilde işlemektedir. Repartitör denilen birim PSTN ile DSLAM arasındaki gerekli fiziksel işlemleri takip etmekte ve işlemleri tamamladıktan sonra port üzerinde tanımlanması gereken işlemler için başvuruyu NMS (Network Management Services) denilen birime göndermektedir. Her kullanıcı için santralde port üzerinde tanımlanan bazı özel değerler vardır

Örnek:

ABONE ID: 1806250651  ( Türkiye genelinde abolere verilen 18 ile başlayan ve akabinde santrali ve portunun tahsis sırasına göre verilen özel bir numara)

USER NAME  :falanca@ttnet ( İnternet erişim kullanıcı adı. sonunda bulunan @ttnet ifadesini Türk Telekom servis sağlayıcı domaini olarak adlandırabiliriz. Tanımlamasını bu şekilde yapan aboneler otomatik olarak santralden bir IP adresi(statik ya da dinamik) alarak rahatlıkla internete çıkabilirler. @ttnet ifadesini yazmadığınız ya da yanlış yazdığınız durumlarda kullanıcı adı yada şifre hatası almayacak doğrudan 172 ile başlayan bir APIPA havuzuna düşeceksiniz.(windows’daki 169.254 ile APIPA adresleri gibi)

PASSWORD   :3123333333 ( şifre değil parola  :-) )

VCI NUMARASI        : 51 (Virtual Chanel Identifier- ATM teknolojisinin bir özelliği)

 

Gelelim bu başkasının hesabını kullanabilme ya da kullanamama meselesine. Meraklıları varsa hemen söyleyeyim elbette başkasının ADSL hattını kullanmak gibi bir şansınız var (türkiyede dağıtılan kullanıcı adı ve şifre sistematiği bu şekilde devam ederse kimin eli kimin cebinde meselesine dönecek). Ama öncelikli olarak başkasının hattını kullanma gibi bir niyetiniz varsa sizin de o hizmete sahip olmanız gerekmektedir. İnanır mısınız Türkiyede kendini uyanık zanneden bazı vatandaşlar evinde ADSL hizmeti olmamasına rağmen bir ADSL modemi temin ederek başkasının hattını kullanabileceklerini düşünüyorlar.eee yıllarca başkasının dial-up aboneliğini kullanmış (alışmış kudurmuştan beterdir).

 

Evinizde bulunan ADSL hizmeti üzerinden başkasının kullanıcı adı ve şifresini kullanmak mümkündür.  Size tahsis edilen port üzerinden başkasının kullanıcı adı ve şifresi ile bağlanabilirsiniz. Çünkü NMS user name ve parola havuzunda böyle bir kullanıcı adı şifresi vardır. Ancak kullanmış olduğunuz kimlik bilgilerine ek olarak tanımlanmış VCI numarası sadece bulunduğunuz ilçede yada semtteki santralde özel olarak tanımlanmış bir numaradır ve başkasının hesabını kullandığınız anda Telekom kontrol mekanizmasında kullanıcının VCI'ı uyumsuz şeklinde bir mesaj alınacaktır. Telekom sürekli olarak abone sistemlerini gözlemlememektedir.ancak hesabını kullandığınız abone internete giremeyeceği için doğrudan ADSL arızayı arayacak ve arıza ekibi kontrolünün daha ilk 10. saniyesinde bunu tespit edecektir. Kaydı açıp bağlı bulunduğu santrale gönderdiğinde ise NMS durumu anlayıp hatta giren kişiyi telefonla arayacak ve" Lütfen Başkasının ADSL hizmetini kullanmayınız aksi takdirde hakkınızda yasal süreç başlatılacaktır." gibi bir mesaj iletecektir.

 

Peki başkasının hattıını kullanmanın ne yararı var?

 

Eğer aklından şunları geçiren varsa baştan silsin: Ulan evde 512 Kbps kullanıyorum gireyim 2 Mb lik bir bağlantıya sefamı süreyim. Kesinlikle mümkün olmayan bir olay çünkü İnternete çıkışı yine kendi portunuz üzerinde yaptığınız için sizin portunuzda tanınmlanan frekansın üzerine çıkma şansınız olmayacak.

 

Ama kotalı bir hesap kullanıyor ve kotanızın dolma endişesiyle İnternette ürkek ürkek dolaşıyorsanız bunu yaparak sınırlı bağlantıdan kurtulabilirsiniz (vicdanınız el veriyor  ise).

 

ADSL Türkiye’de maximum 2048/512 kbps hızında sunulmaktadır. Simterik DSL denilen SDSL ise 2048/2048 kbps hızına ulaşmaktadır. ADSL nin ulaştığı maximum hız 8192/2048 kbps dir. Santral alt yapısı,Türkiye yaşam standartları ve telekomünikasyon tekelciliği şu anda ADSL hizmetini bu maksimum seviyede kullanılmasına müsade etmemektedir.

 

Aslında DSL ile ilgili bahsedeceğimiz çok fazla konu var ama şimdilik yazımı burada bitiriyorum: Belki diğer kısmını ADSL 2 başlığı altında sunmak daha mantıklı olacak.

 

Sağlıcakla ve internetle kalın.

 

(sorularınız için fatih_yurttas@yahoo.com)