Başarılı Yabancı Bilişimcilerin Kısa Öyküsü

 

Murat Yıldırımoğlu

 

Teknolojik gelişme özel bazı teknomerkezler ya da teknoparklar yapılarak sağlanamaz. Bu iş için tüm ülkenin büyük bir teknopark haline getirilmesi gerekir. Bu da ancak teknolojik gelişmenin önündeki yasal-bürokratik engelleri ortadan kaldırmak, devletin ekonomideki payını azaltmak, yetenekli insanların yetenekleri sayesinde çok para kazanacakları ortamlar yaratmak yoluyla  mümkün olur.

 

BYTE’ın 20. yılı dolayısıyla yayınladığı özel sayıda, bilişim sektörünün en önemli 20 kişisi yer alıyordu. Bunların bazılarının kısa bilgisini aşağıda bulacaksınız. Hiçbiri için devletin ya da başka bir gönüllü kuruluşun altyapı-üstyapı ortamı oluşturmamış olmamasına, bu yetenekli insanların, pazarı da çok iyi tahlil ederek öncü, yeni, ileri ürünler ortaya çıkarmış ve bu sayede çok iyi para kazanmış olduklarına dikkat ediniz.

 

        Dan Bricklin: Şu anda kullandığımız çok gelişmiş elektronik tablolama porgramlarının atası VisiCalc’ın yaratıcısı. VisiCalc’ı yaratmak Harvard Işletme Okulunda okurken aklına gelmiş. Hocası kara tahta üzerinde bir tablo yazıp-çizerken o böyle bir tablonun elektronik olarak yapılsa ne kadar iyi olacağını düşünmüş ve bir arkadaşı ile birlikte 1979 yılında, mikrobilgisayarların iş çevrelerinde de saygı görmesini ve kullanılmasını sağlayan, VisiCalc programını çıkarmış.

 

        Bill Gates: 1975 Yılında arkadaşı Paul Allen ile birlikte 4 KB’lık belleğe sahip MITS Altair 8800 bilgisayarında çalışabilecek bir BASIC versiyonu yazdılar. Sonra Microsoft’u kurup değişik platformlar için değişik diller yazmaya başladılar.1980’de IBM, ürettiği PC’ler için işletim sistemini yazmak üzere Microsoft ile anlaştı. Şu anda dünyanın en zengin insanları arasında.

 

        Steve Jobs: “1979 Yılında Xerox’un Palo Alto Araştırma Merkezi’ni ziyaret ettim. Orada Alto bilgisayarını gördüm. Üzerinde kaba bir grafiksel kullanıcı arabirimi çalışıyordu. ... Bütün bilgisayarların birgün benzer arabirimlere sahip olacağını kavramam için 10 dakika yetti.” Bu sözler, arkadaşı Steve Wozniak ile bir garajda Apple Computer’ı yaratan Steve Jobs’ın. Kurduğu bilgisayar şirketinden atılmış olsa da yeni şirketi Nextstep ile yeni şeyler üretmeye devam ediyor. Artık yeni ürünleri garaj köşelerinde yaratmayacak kadar zengin.

 

        Marc Andreessen: 22 Yaşında Netscape’ın iki kurucusundan birisi oldu. Netscape’ın hisselerinin borsada işlem görmeye başlamasıyla birlikte yüzmilyonlarca dolarlık bir servetin sahibi oldu.

 

        Phillippe Kahn: Fransa’da çobanlık da yaptığı söylenen  Kahn cebinde 2000 Dolarla Amerikaya geldi, yeşil kartı da yoktu, işi de. 1983 Yılında bir otomobil tamircisinin üzerindeki büroda Borland International’ı kurdu.. Ilk ilanın parasını sonradan ödemek için BYTE pazarlama yetkilisini ikna etmesi güç olmuştu ama yazdığı Turbo Pascal programının ilanı BYTE’ta çıkınca bir anda dünyanın en çok kazanan bilgisayarcılarından birisi haline geldi.

 

        Mitch Kapor: Lotus’un kurucusu. Lotus’un kuruluşu için risk sermeyesini anlattığımız yazıya bakabilirsiniz.

 

        Robert Metcalfe: Harvard’daki doktora tezini yerel bilgisayar ağları üzerine hazırlamıştı. 1973 Yılında Xerox’un Palo Alto Araştırma Laboratuvarına geçti ve orada Ethernet’i yarattı. 1979 Yılında, halen dünyanın en büyük ağ ürünleri   üreticilerinden birisi olan, 3COM’u kurdu. 1990 Yılında çok zengin birisi olarak emekli oldu.

 

Eğer yukardaki kişilerin Amerika’ya özgü kişiler olduklarını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Hindistan’daki Narendra Kumar’ın öyküsüne göz atalım : 1989 Yılında, 25 yaşında bulunan Narendra, babasından 300 Dolar alıp odasına kapandı. Bir yıl sonra bir virüs temizleme programıyla piyasaya çıktı. Kurduğu Nashsoft Systems Ltd. ile bu programdan 20.000’e yakın kopya sattı.  Şu anda ürünlerini Singapur ve ABD’de satmaya çalışıyor.

 

Bir örnek de Macaristan’dan verelim: Dünyaca ünlü ArchiCAD mimarlık yazılımı, Macar Graphisoft tarafından üretilmektedir. Firmanın kurucusu Gabor Bojar,  Macar Jeofizik Enstitüsünde çalışırken Hewlet-Packard HP9845 hesap makinesinde (o zaman için bulabildikleri en iyi “bilgisayar”) çalışan bir 3D resim işleme programı yapmış. 1981 Yılında işinden ayrılıp karısının mücevherlerini sermaye yaparak Graphisoft firmasını kurmuş. Şu anda Graphisoft Macintosh ortamında lider CAD yazılımı üretiyor ve 10 milyon Dolarlık firmasını atak bir pazarlama politikası  ile 10 kat büyütmeyi hedefliyor.

 

Görüldüğü gibi en büyük sermaye kişilerin bilgisi, hırsı, çalışma azmi ve kendisi ile yakınlarının çok kısıtlı sermayesidir.