Acilen Kapatılması Gereken ya da Yeniden Düzenlenmesi Gereken Devlet Kurumları
Birçok devlet kurumunun acilen kapanması ya da özelleştirilmesi ya da yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Bu kurumlar halkın parasını çarçur etmekten başka bir şeye yaramıyorlar. Aşağıda bu işletmelere ilişkin bilgileri bulabilirsiniz.
Bu kurum kendisine ayrılan bütçeyle çok orantısız işler çıkartıyor. Yıllık patent sayısı, yapılan araştırma-geliştirme konularında durumu içler acısı. Türkiye'nin göz bebeği muamelesi yapıldığı için bu kuruma hiç dokunulmuyor ama binlerce çalışanıyla bir israf abidesi durumunda. Çalışanların önemli bir bölümünün kendi şirketi var ve aslında kendi şirketleri için araştırma-geliştirme yapıyorlar. Hürriyet’te 17 Şubat 2005’de çıkan bir habere göre Tübitak 13 yıl önce başlattığı çalışmaların sonucu olarak besleyici bir ekmek üretmiş. Millet on yılda aya adam gönderen projeleri gerçekleştirdi bizim Tübitak 13 yılda bir ekmek üretti. Fıkra gibi. Acilen kapanması gerekir bu kurumun.
Kuruluş amacı kamu ve özel kurumlara verimliliği öğretmek. Ama ne başta kendisi verimli değil ki. Tam kelin merhemi olsa hesabı. Yüzlerce kişinin çalıştığı bu kurum arada bir açıklamalar yapıyor, araştırmalar yapıyor, o kadar. Acilen kapanması gerekir.
Özelleştirmeci Turgut Özal’ın sağ gösterip sol vururak başımıza bela ettiği bir kurum. Kuruluş amacı küçük ve orta ölçekli sanayii geliştirmek, onlara yol yordam göstermek. Şu ana kadar dişe dokunur hiçbir geliştirme sağlayamamış durumda. Burası da yüzlerce kişinin boşuna çalıştığı bir yer. Acilen kapanması gerekir.
Eski adı İş ve İşçi Bulma Kurumu idi. O haliyle tek bir özel işletmeye adam bulamadı. Yaşar Okuyan gibi bir başka sağ gösterip sol vuran bakan bu işletmeyi kapatacağını açıkladı. Kapatmadı. Yalnızca adını değiştirdi. Üstelik giderek de büyüdü. Ülke kaynaklarının çarçur edildiği bir başka yer. Acilen kapanması gerekir.
Bu kuruma onmilyon dolardan fazla bilişim yatırımı yapıldı. Yüzlerce çalışanı, bölge müdürlükleri daireleri vb. ile kapatılmayı hak eden bir kurum. Acilen kapanması gerekir.
Yine Turgut Özal’ın başımıza bela ettiği yerlerden birisi. İhracatı geliştirdiği falan yok. Onlarca kişiye istihdam sağlamak dışında bir işlevi yok. Acilen kapanması gerekir.
Özelleştirme falan derken elimize nur topu gibi bir devlet işletmesi verdiler. Dünya çapında hemen hemen bütün firmaların zarar ettiği bir piyasaya devletin girmesinin anlamı neydi? Hemen özelleştirilmesi ya da daha fazla zarara yol açmadan kapatılması gerekir.